20.6.04

Iedereen kan tekenen

Elk weekend is het raak. 'De Tekenclub' arriveert in de dierentuin. Gewapend met schetsblokken gaan ze individueel aan de slag. Dit alles onder leiding van De Snor. Een ielige brildragende grijze man. Het gezelschap dat hij onder zijn hoede neemt is elke week verschillend en zeer divers. Eenzame kinderen mogen meedoen, quasi artistieke huisvrouwen zijn welkom en ook oudere mannen die dol zijn op natuur gaan lekker mee op pad.

Zo tegen de middag komen ze naar ons. M'n collega's en ik rollen met onze ogen wanneer we ze zien aankomen. 's Zomers nemen ze de beste terrasplaatsen in beslag en 's winters weten ze het altijd klaar te spelen de tafels voor de open haard te bezetten. De tafels worden naar elkaar toe geschoven en de thermosflessen worden uit de tassen gehaald. En dan volgen de tekenblokken. Vol goede moed gaat één van ons 'de bestelling' opnemen. Deze is echter nooit een verrassing. Eén koffie graag wordt er door een schaapachtige tekenfreak gezegd. Urenlang verspesten ze ons uitzicht en teren ze op één koffie. Zie je het al voor je hoe De Snor de club voor de ingang uitlegt dat een consumptie in parkrestaurant de Boerderij verplicht is en vervolgens bij iedereen negen cent int?

Toch zou ik ze niet kunnen missen. De manier waarop ze De Persoonlijke Feedback Ronde doen is werkelijkwaar hartverwarmend. 'Harry', zegt De Snor. 'houd je papier maar even de lucht in zodat iedereen de kraagbeer kan zien en vertel er eens wat over.' Harry vertelt over de enerzijds krachtige beer die ook zeer speels kan zijn en toegankelijk uit z'n ogen kan kijken. De groep knikt en slurpt uit de doppen van de thermosflessen. De Snor vertelt dat hij het karakter van de beer zeer herkenbaar vindt in de prent en dat de afwisseling van harde met zachte lijnen werkelijkwaar zeer bijzonder is. En dan is Agatha in de buurt. Ze is helemaal dol op giraffen. Ze heeft haar schetsboek verticaal gebruikt zodat de lange nek er goed op past. En ze kan niet tekenen, maar ze doet zo haar best. En De Snor geeft altijd zulke opbouwende feedback waar ze zoveel aan heeft. En in de andere 'tekenaars' heeft ze echte vrienden gevonden. Ze heeft gewoon een topdag. En het kost haar maar negen cent.

1 opmerking:

moos zei

wehoahaha