21.11.04

Echt

“Wat is ECHT?” vroeg het konijntje op een dag, toen ze naast elkaar lagen, vlakbij de haard in de kinderkamer, voordat Nana zou komen opruimen. “Betekent het dat je van binnen iets hebt dat zoemt en van buiten een palletje?”

“ECHT is niet hoe je gemaakt bent,” zei het leren paard. “Het is iets dat met je gebeurt, als een kind lang, heel lang van je houdt, dan word je ECHT.”

“Doet dat pijn?” vroeg het konijntje. “Soms wel,” zei het leren paard, want hij sprak altijd de waarheid. “Als je ECHT bent, dan geef je er niets om dat het pijn heeft gedaan.”

“Gebeurt het allemaal ineens, net als opgewonden worden?”, vroeg hij, “of stukje bij stukje?”

“Het gebeurt niet allemaal ineens,” zei het leren paard. “Je wordt het gewoon. Het duurt een hele tijd. Daarom gebeurt het niet vaak met dingen die gemakkelijk breken of scherpen randen hebben, of voorzichtig behandeld moeten worden. In het algemeen ben je tegen de tijd dat je ECHT wordt, meestal kaal geknuffeld, en je ogen zijn eruit gevallen en je poten bengelen erbij en je ziet er haveloos uit. Maar dat geeft allemaal niet, want als je eenmaal ECHT bent, ben je niet lelijk meer, behalve voor mensen die het niet begrijpen.”

Uit: Het fluwelen konijn van Margery Williams

4 opmerkingen:

TB zei

Waow... dat is ECHT een mooi stuk Kaneel. Gek dat zulke soms kinderlijke verhaaltjes zo diepgaand kunnen zijn, en zoveel waarheid in zichzelf verbergen. Er word vaak gezegd dat wijsheid in de mond van de kinderen ligt, en hoe meer ik er over nadenk hoe meer die uitdrukking me de werkelijkheid blijkt te weergeven. Dit was dan weer een bewijs daarvan.
Dus bedankt.
BodPa [uit het zonnige frankrijk :D - regen valt er toch niet zo vaak hoor, daarom is het ook zoo'n genot]

Kaneel zei

Wat fijn BodPa dat Kaneel zelfs in Frankrijk wordt gelezen! Zo dwaal ik daar stiekem toch nog een beetje rond. Ik vond dat stukje ook ECHT heel mooi. Ik las het vrijdag tijdens een verjaardag op de wc. Daar hingen allemaal leuke tekstjes op de tegels aan de wand.

Froukiwi zei

Prachtig Kaneel...

Anoniem zei

Hallo ! leuke blog heb je hier ...
Mijn site over rubber tegelsinteresseert jou of je bezoekers misschien ook wel: alles over rubber tegels